Sernik z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z wyżej podanych składników zagniotłam ciasto, schłodziłam w zamrażarce.
Masa makowa:
Margarynę rozpuściłam, wystudziłam.
Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo ( ciągle ubijając ) dodawałam żółtka, następnie masę makową a na koniec rozpuszczoną margarynę.
Masa serowa:
Margarynę rozpuściłam , wystudziłam.
Białka ubiłam z cukrem pudrem, stopniowo ( ciągle ubijając ) dodawałam żółtka, następnie masę serową , margarynę i na koniec budyń.
Blaszkę o wymiarach 24 x 35 wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód dałam potarkowane na grubych oczkach kruche ciasto, na to wylałam masę makową a na koniec masę serową. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 1,20 h - najlepiej do suchego patyczka.
Komentarze