Sernik z makiem

  • wyświetlono: 3525 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno.

Goszka
  • 120min

Składniki

Masa serowa
• 1 kg sera mielonego
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 cukier waniliowy
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• starta skórka z 1 pomarańczy
• 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%

Masa makowa
• 1 puszka maku z bakaliami 850 g
• 5 jajek
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1/2 szklanki śmietanki 30%
• 1 gorzka czekolada

Polewa
• 1 gorzka czekolada
• 1/2 szklanki śmietanki 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z makiem

  • Sernik z makiem1. • Tortownicę o śr. 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć spód papierem wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
    Masa serowa
    • Ser przemieszać w mikserze, dodać mąkę i stopniowo wsypywać cukier z cukrem waniliowym cały czas mieszając.
    • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, aż poprzednie wchłonie ser.
    • Dodać skórkę z pomarańczy i śmietankę, dokładnie wymieszać i wylać masę serową do tortownicy.
    • Nie należy zbytnio napowietrzać masy, bo urośnie a potem opadnie.
  • 2. Masa makowa
    • Mak przemieszać mikserem, dodać mąkę i wbijać po jednym jajku, czekając aż poprzednie wchłonie masa.
    • Dodać śmietankę i pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, wymieszać i wylać ostrożnie na masę serową. Trzonkiem łyżki przemieszać obie masy kreśląc ślimaki ale nie dotykając spodu tortownicy.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
    • Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C, na spód piekarnika wstawić blaszkę z wrzącą wodą i piec jeszcze 1,5 godziny.
    • Ciasto stopniowo wyjmować z piekarnika, najpierw wyłączyć piekarnik i trzymać ok. 15 minut, po czym otworzyć piekarnik i dopiero po 15 minutach wyjąć zupełnie z piekarnika. Dzięki temu ciasto będzie gładkie, nie popęka i nie opadnie.
    • Po zupełnym ostudzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
  • 3. Polewa
    • Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką i polać ciasto. Opcjonalnie można posypać ozdobnymi cukiereczkami.

Porady

Masa makowa jest dość rzadka, należy ją więc ostrożnie wylać na masę serową aby nie wpadła do środka.. Inspiracja przepisem z Kwestii Smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieWigiliaboże narodzenieseromakowiec

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z makiem

Dodane przez: Wokalista

Sernik z makiem

W sam raz na święta

Karnawałowy sernik z migdałami i makiem

Dodane przez: SLONCE

Karnawałowy sernik z migdałami i makiem

Sernik na Karnawał czemu nie taki...

Drożdżowa strucla z makiem:

Dodane przez: anaid123

Drożdżowa strucla z makiem

Cudowne połączenie ciasta drożdżowego...

image-07mnboa

Dodane przez: beniawojt

Sernik z makiem w kokosowej bezie z wiśniami

Wspaniałe,cała gama pysznych smaków,ciasto...

Ciasto ucierane z makiem

Dodane przez: Klaudia0318

Ciasto ucierane z makiem

Szybkie ,łatwe i smaczne ciacho...

UCIERANY Z MAKIEM

Dodane przez: agusik949

UCIERANY Z MAKIEM

SZYBKIE I SMACZNE CIASTO Z MAKIEM

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE