Sernik z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek.
Do sera dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, dokładnie utrzeć na jednolitą masę.
Do powstałej masy cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywno. W oddzielnej misce ubić śmietankę 30 %.
Ubitą śmietankę na sztywno dodawać do masy, delikatnie mieszać łyżką.
Następnie ubite białka stopniowo dodawać do masy i również delikatnie mieszać łyżką.
2.Formę do pieczenia lekko posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy serowej. Na niej ułożyć połowę czarnych porzeczek. Zalać drugą częścią masy serowej i na wierzchu ułożyć pozostałe porzeczki.
Nagrzać piekarnik na 180 stopni.
Na dolnej warstwie piekarnika ustawić blaszkę z wodą (1,5 litra), która będzie parować podczas pieczenia i zapobiegnie pękaniu wierzchu ciasta. Dzięki temu sernik będzie puszysty, miękki i wilgotny.
Następnie wstawić ciasto na środkowej warstwie piekarnika i piec w 180 stopniach około 1 godziny i 30 minut.
Należy sprawdzać czy sernik nie przypala się z góry. Jeśli warstwa górna szybko brązowieje należy przykryć ciasto folią aluminiową.
3.Należy sprawdzać czy sernik nie przypala się z góry. Jeśli warstwa górna szybko brązowieje należy przykryć ciasto folią aluminiową.
Komentarze