Sernik tiramisu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dla wielbicieli tiramisu i nie tylko - kawowy sernik, z biszkoptami, kremem mascarpone i kakao - wspaniały!!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • spód ciasteczkowy:
    200 g herbatników
    3/4 kostki masła

    masa serowa:
    3 jajka
    1 kg sera w wiaderku president
    3/4 szkl cukru
    2x budyń śmietankowy
    100ml śmietany 30%
    podwójne espresso, lub 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, odrobina ciepłej wody
    aromat tiramisu - kilka kropel

    okrągłe biszkopty
    3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w odrobinie wody z 1 łyżeczką cukru

    250g sera mascarpone
    300ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Biszkopty Tiramisu Kawy

Sernik tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło, mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki (można użyć ciastek kakaowych, lub dodać kakao).

    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy. Następnie dodajemy kawę rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody i aromat - miksujemy. Na koniec budyń i śmietanę - znów miksujemy.

    Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową. Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu. Odstawiamy na kilka godzin do wystygnięcia.

    Biszkopty maczamy w kawie - rozpuszczonej w ciepłej wodzie z cukrem (można dodać likier Amaretto). Wykładamy nimi górę sernika.

    Ser mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem - krem ma być puszysty. Na biszkopty wykładamy krem mascarpone, posypujemy kakao.
    Chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa Mascarpone Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować