Schab/karkówka zapiekany z pieczarkami

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Pomysł na obiad pochodzi od mojej sąsiadki i choć zazwyczaj nie używam produktów instant tym razem dałam się przekonać, wyszło ciekawe w smaku, proste i smaczne danie polecam :)

  • 60 min

Składniki:

  • 4-6 kotletów schabowych lub karkowych
    500 gram pieczarek
    1-2 cebule
    2 zupy pieczarkowe instant
    200 ml śmietany 30%
    ½ pęczka natki pietruszki
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab/karkówka zapiekany z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na talerz wsypujemy 1 i ½ opakowania zupy pieczarkowej instant. Kotlety delikatnie rozbijamy, obtaczamy je w zupie pieczarkowej i smażymy na patelni na złoty kolor.

    Obsmażone kotlety przekładamy na talerz. Cebulę kroimy w pół plasterki i smażymy 3-5 minut na patelni, aż lekko zmiękną i się zeszklą. Do przesmażonej cebuli dodajemy oczyszczone pokrojone w plasterki pieczarki i smażmy wszystko razem około 15 minut.

    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy razem z ½ opakowania zupy pieczarkowej. Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem i wykładamy część kotletów, nie nich układamy przesmażone z cebulą pieczarki, na nich ponownie przesmażony schab, a na to kolejną porcję pieczarek.

    Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy schab do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, do naczynia wlewamy śmietanę i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 15-20 minut.

    Upieczony schab przed podanie posypujemy posiekana natką pietruszki, serwujemy gorące, najlepiej z ziemniakami z wody, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować