Schab zapiekany z pieczarkami i porem

5 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Schab przyrządzony w ten sposób smakuje całej mojej rodzinie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    20 dag pieczarek
    1 mały por
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    olej do smażenia
    250 ml mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki masła
    80 g sera żółtego
    3 łyżki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos beszamelowy

Schab zapiekany z pieczarkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i cały czas mieszać aż zrobi się gęsta jednolita zasmażka. Zdjąć garnek z ognia i dolać zimne mleko, stale mieszając. Gotować na małym ogniu około 5 min, aż do zgęstnienia, stale mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 2. Schab rozbić na cienkie kotlety, posypać solą oraz pieprzem, następnie podsmażyć z obu stron na rumiano. Pieczarki pokroić w plastry, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na tym samym tłuszczu co piekły się kotlety, w razie potrzeby dolać trochę oleju. Pora pokroić w piórka i podsmażyć chwilę na tłuszczu po smażeniu pieczarek. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć plastry schabu, dodać podsmażone pieczarki i rozsmarować sos beszamelowy. Całość posypać startym serem, piórkami pora i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec około 20 minut. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować