Schab przyrządzony w ten sposób smakuje całej mojej rodzinie.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
6 plastrów schabu
20 dag pieczarek
1 mały por
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
olej do smażenia
250 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
80 g sera żółtego
3 łyżki natki pietruszki
Schab zapiekany z pieczarkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i cały czas mieszać aż zrobi się gęsta jednolita zasmażka. Zdjąć garnek z ognia i dolać zimne mleko, stale mieszając. Gotować na małym ogniu około 5 min, aż do zgęstnienia, stale mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2.Schab rozbić na cienkie kotlety, posypać solą oraz pieprzem, następnie podsmażyć z obu stron na rumiano. Pieczarki pokroić w plastry, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na tym samym tłuszczu co piekły się kotlety, w razie potrzeby dolać trochę oleju. Pora pokroić w piórka i podsmażyć chwilę na tłuszczu po smażeniu pieczarek. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć plastry schabu, dodać podsmażone pieczarki i rozsmarować sos beszamelowy. Całość posypać startym serem, piórkami pora i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec około 20 minut. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze