Sałatka z fasolki szparagowej i brokułów

4.5 (187 ocen)

Prosta, szybka i pożywna sałatka. Idealna na ciepłe letnie popołudnie. Polana lekkim jogurtowo maślankowym sosem

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej
    300 g brokułów
    1 jajo ugotowane na twardo - drobno pokrojone
    1 dymka szczypior + cebulka - pokrojone
    kilka rzodkiewek
    sos:
    100 g jogurtu naturalnego
    60 g maślanki
    1 - 2 starte ząbki czosnku
    pieprz
    sól
    łyżka posiekanego koperku
    oliwa z oliwek - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sosy

Sałatka z fasolki szparagowej i brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie tak aby była miękka ale nie rozgotowana, ewentualnie ugotować fasolką na parze. Brokuły opłukać, oddzielić różyczki, ugotować ( najlepiej na parze) - aby były lekko chrupiące.
  • image-1id7h1v 2. 2.Lekko przestudzoną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki. Ostudzone brokuły dodać do fasolki. Dosypać jajko pokrojone w drobne kawałki, szczypior i cebulę i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę i podawać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować