Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę umyć i odciąć z niej końcówki. Jeśli strączki fasolki są bardzo długie należy pokroić je na pół. Przygotowaną tak fasolkę wrzucić do gotującej się wody i dobrze posolić. Gotować około 20 minut uważając by fasolka się nie rozgotowała ponieważ podajemy ją lekko twardą.
W czasie gotowania się fasolki przygotowujemy sos. Wszystkie suche składniki razem mieszamy i dodajemy wodę, olej, sok z cytryny i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przygotowany sos odstawiamy by wszystkie smaki się połączyły.
Przygotowujemy pozostałe składniki sałatki. Pomidorki myjemy i przekrajamy na pół, cebulę obieramy i kroimy na pół plasterki.
Gdy fasolka już będzie gotowa odcedzamy ją i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy pokrojone pomidorki i cebulę i dobrze mieszamy. Na koniec polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatka smakuje wyśmienicie na ciepło jak również na zimno.
Komentarze