Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorków

4.47 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosta, szybka i tania sałatka idealna do letniego grillowania.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 250g fasolki szparagowej żółtej
    - 250g fasolki szparagowej zielonej
    - 1 cebulka czerwona
    - opakowanie pomidorków koktajlowych
    SOS:
    - 6 łyżek oleju
    - 6 łyżek wody
    - 3 łyżeczki suszonego koperku
    - 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
    - 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
    - 1/2 łyżeczki suszonego szczypiorku
    - 1/2 łyżeczki soku z cytryny
    - sól, pieprz
    - kilka listków drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.47 (201 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyć i odciąć z niej końcówki. Jeśli strączki fasolki są bardzo długie należy pokroić je na pół. Przygotowaną tak fasolkę wrzucić do gotującej się wody i dobrze posolić. Gotować około 20 minut uważając by fasolka się nie rozgotowała ponieważ podajemy ją lekko twardą.
    W czasie gotowania się fasolki przygotowujemy sos. Wszystkie suche składniki razem mieszamy i dodajemy wodę, olej, sok z cytryny i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przygotowany sos odstawiamy by wszystkie smaki się połączyły.
    Przygotowujemy pozostałe składniki sałatki. Pomidorki myjemy i przekrajamy na pół, cebulę obieramy i kroimy na pół plasterki.
    Gdy fasolka już będzie gotowa odcedzamy ją i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy pokrojone pomidorki i cebulę i dobrze mieszamy. Na koniec polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatka smakuje wyśmienicie na ciepło jak również na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill Piknik Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować