Rurki z kremem

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Kruche słodkie rurki z delikatnym kremem z bitej śmietany. Wymagają trochę pracy ale efekty są tego warte, żaden łasuch im się nie oprze.

  • 60 min

Składniki:

  • Przepis na ciasto (kruche rurki)

    1/2 kg mąki pszennej
    25 dag masła
    25 dag kwaśnej gęstej śmietany
    szczypta soli

    Składniki na krem:

    400 ml słodkiej śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto szybko zagniatamy, tak aby było jednolite i odchodziło od ręki, owijamy folią spożywczą i chłodzimy min pół godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy podsypując mąką na bardzo cienki placek o grubości ok 2 mm. Ja podzieliłam tą masę na dwie części dla ułatwienia sobie pracy. Rurkę smarujemy tłuszczem, ciasto kroimy na długie paski szerokości ok 1,5-2 cm, owijamy rurkę od cieńszego końca do najgrubszego tak aby ciasto na siebie nachodziło. Rurki obtaczamy w cukrze pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp 200C przez 15 min. Zostawić do ostygnięcia.
    Śmietankę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy cukier pude r. Chłodzimy krem przez min 10 min w lodówce po czym nabijamy rurki.

Porady

Rurki trzeba bardzo delikatnie ściągać z formy aby się nie pokruszyły

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować