Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

4.47 (195 ocen)

Mięso mielone inaczej.

Składniki:

  • Składniki:

    800g mięsa mielonego( polecam łopatkę wieprzową)

    1 surowe jajko

    1 sucha bułka

    sól,pieprz,majeranek, przyprawa uniwersalna

    2 ząbki czosnku

    1 mała cebula

    mleko do namoczenia bułki

    Składniki nadzienia:

    4 jajka ugotowane na twardo

    świeża natka pietruszki i koperek

    1 łyżka majonezu

    sól,pieprz

    opcjonalnie można dodać ok. 50g sera żółtego startego na tarce,ale ja nie daję

    Składniki dodatkowe:

    kawałki masła

    bułka tarta

    folia spożywcza
Wystaw ocenę:

4.47 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 1. Przygotować farsz:

    Jajka obrać i pokroić w kostkę , dodać sól,pieprz,majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać.

    Przygotować masę mięsną:

    Bułkę namoczyć w mleku,pozostawić,aż zmięknie,odcisnąć.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Mięso mielone włożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,majeranek,przyprawę uniwersalna i wyrobić na gładką masę. Folię spożywczą rozłożyć na blacie,posypać obficie bułką tartą( ja zapomniałam posypać co widać na zdjęciu,ale później całą roladę obtoczyłam w bułce tartej) Zwilżyć ręce wodą,masę mięsną wyłożyć na płat foli formując prostokąt,lekko docisnąć.
  • Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 2. Mięso pokryć równomiernie farszem jajecznym,zostawiając jeden koniec bez farszu.
  • Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 3. Za pomocą foli zwinąć roladę. Lekko docisnąć.
  • Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 4. Roladę włożyć do naczynia,lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,na wierzchu położyć kawałki masła , wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec 200 stopni ok. 50-60 minut.
  • Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 5. Wyjąć z piekarnika,chwilkę poczekać,aby rolada odpoczęła i pokroić w plastry. Podawać jako danie obiadowe lub na zimno z dowolnym sosem. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować