Racuszki maślane

4.5 (144 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, maślane i pyszne racuszki. Zakochałam się w ich smaku od pierwszego kęsa i postanowiłam tym przepisem podzielić się z Wami jak tylko je zrobię.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 dkg drożdży
    3 szkl. mąki
    1/4 kostki masła
    1,5 szklanki ciepłego mleka
    3 żółtka
    3 łyżki cukru
    cukier wanilinowy opcjonalnie
    szczypta soli
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Przekąski

Racuszki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobiłam zaczyn z drożdży, cukru, mleka i 2 łyżek mąki z tej już odmierzonej. Poczekałam aż wyrośnie i dodałam go do mąki.

    Rozkłóciłam 3 żółtka, dodałam szczyptę soli oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko wymieszałam. Ciasto dobrze wyrobione odstaje od miski. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.

    Wykładałam po jednej łyżce ciasta na rozgrzany olej na patelnię i smażyłam racuszki na złoto - brązowy kolor.
    Pięknie to wyglądało jak jeszcze rosły na patelni podczas smażenia!
    Smażyłam na nie za mocnym ogniu, żeby w środku dobrze się wysmażyły.

    Racuszki wychodzą delikatne, żółciutkie i bardzo smaczne.

    Posypałam cukrem pudrem przed podaniem.

Porady

* można dodać cukier wanilinowy * ciasto powinno mieć konsystencję dużo bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe a rzadsze niż np. na pierogi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować