Pieczone ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy i skrobiemy, kroimy w średniej wielkości kostkę, płuczemy.
Opłukane ziemniaki wrzucamy na rozgrzany olej na patelnię( około 1,5 łyżki) i surowe obsmażamy do zarumienienia z każdej strony.Najlepiej robić to mniejszymi partiami. Kiedy całość ziemniaków z wierzchu mamy obsmażoną, należy je przełożyć do rękawa do pieczenia. W rękaw wlewamy około 1,5 łyżki oleju i wsypujemy sól kuchenną oraz suszony rozmaryn oraz przyprawę włoską. Potrząsamy rękawem aby równomiernie rozprowadzić przyprawy na ziemniakach. Zamykamy rękaw i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 35 minut w tej samej temperaturze. Kiedy będą już miękkie wykładamy na talerz i posypujemy solą gruboziarnistą.
Porady
Doskonale smakują z kurczakiem z rękawa, żeberkami, zrazami.
Komentarze