Pulpety z kurczaka w sosie tatarskim

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pulpety z kurczaka i młodej marchewki w domowym sosie tatarskim to mój przepis na pyszną przekąskę. Znikają z talerza w oka mgnieniu...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PULPETY::
    - mięso mielone (z kurczaka/świeże): 500 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - marchew (ugotowana): 1 sztuka
    - kajzerka: 2 sztuki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz (czarny/mielony): 0.5 łyżeczki
    - majeranek: 1 łyżka
    - tymianek: 1 łyżeczka
    - pietruszka (natka/posiekana): 2 łyżki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    SOS TATARSKI::
    - pieczarki marynowane: 10 sztuk
    - ogórki (kiszone lub korniszony/ sredniej wielkości): 2 sztuki
    - majonez (gęsty/wysokiej jakości): 5 łyżek
    - jogurt grecki (gęsty): 2 łyżki
    - pieprz (czarny/mielony): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpety z kurczaka w sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowaną wcześniej marchewkę pokroić w drobną kostkę. Kajzerki namoczyć w wodzie, odciśnąć.
  • 2. Mięso mielone wymieszać z marchewką,jajkiem,natką pietruszki,kajzerkami i przyprawami. Uformować małe lub średniej wielkości pulpety.
  • 3. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, dodać liść laurowy, wrzucić pulpety, gotować 12 minut na wolnym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową.Odstawić w chłodne miejsce.
  • 4. W trakcie gotowania pulpetów przygotować sos tatarski. Do blendera wrzucić pieczarki i ogórki, rozdrobnić. Dodać majonez, jogurt i pieprz, ewentualnie posolić do smaku, zmiksować.
  • 5. Klopsiki podawać z sosem tatarskim, udekorowane natką pietruszki i ziarenkami marynowanego pieprzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować