Pulpety z kurczaka w sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowaną wcześniej marchewkę pokroić w drobną kostkę. Kajzerki namoczyć w wodzie, odciśnąć.
2.Mięso mielone wymieszać z marchewką,jajkiem,natką pietruszki,kajzerkami i przyprawami. Uformować małe lub średniej wielkości pulpety.
3.W dużym garnku zagotować wodę, posolić, dodać liść laurowy, wrzucić pulpety, gotować 12 minut na wolnym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową.Odstawić w chłodne miejsce.
4.W trakcie gotowania pulpetów przygotować sos tatarski. Do blendera wrzucić pieczarki i ogórki, rozdrobnić. Dodać majonez, jogurt i pieprz, ewentualnie posolić do smaku, zmiksować.
5.Klopsiki podawać z sosem tatarskim, udekorowane natką pietruszki i ziarenkami marynowanego pieprzu.
Komentarze