Ptysie z Kremem Karpatkowym

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najsmaczniejsze ptysie, jakie można sobie wymarzyć. Ciasto parzone jest perfekcyjne i bardzo lekkie.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO
    250g mąki pszennej
    200ml wody
    100g masła
    szczypta soli
    4 jajka
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia


    KREM
    900 ml mleka
    100g masła
    2 budynie waniliowe
    2 żółtka
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Ptysie

Ptysie z kremem karpatkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Wodę z masłem i szczyptą cukru oraz soli zagotować (aż masło się rozpuści), dodać całą mąkę. Mieszać na malutkim ogniu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z palnika. Przestudzić je, a następnie ucierać, dodając kolejno jajka Razem z ostatnim jajkiem dodać proszek do pieczenia. Blachę wyścielić pergaminem, nałożyć na niej kopczyki ciasta, zachowując między nimi dość duże odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C piec przez 20 minut, a następnie temperaturę należy zmniejszyć do 150°C stopni i piec jeszcze około 10 minut na złoty kolor. Gorące ptysie przekroić w poprzek na pół i ostudzić, następnie napełnić kremem.
    KREM
    Proszek budyniowy wymieszać z 6 łyżkami mleka i cukrem pudrem, resztę mleka zagotować. Zdjąć na chwilę z ognia, wlać budyń, wymieszać. Gotować jeszcze minutę, przełożyć do miski i wystudzić mieszając. W misce rozetrzeć masło i żółtka. Ostudzony budyń dodawać po łyżce do miski z masłem. Całość miksować przez 3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować