Przekładane ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
2.Mąkę, sodę, cynamon, proszek do pieczenia, sól wymieszać w osobnej misce.
3.Do ubitych jajek z cukrem dodawać stopniowo na przemian olej i mąkę wraz z wymieszanymi z nią składnikami. Całość mieszać wolno łyżką ,do uzyskania jednolitej masy.
4.Na koniec dodać startą marchewkę, orzechy i rodzynki.
5.Dwie wąskie blaszki posmarować margaryną bądź masłem i wysypać bułką tartą. Wlać do nich ciasto i piec w temperaturze 170 stopni przez ok 50 min.
6.Przestudzone ciasto pokroić na kromki o grubości ok 1,5 cm. Każdą część posmarować marmolada i skleić, tak by powstał kształt placka przed pokrojeniem.
7.Margarynę rozpuścić wraz z cukrem pudrem i kakaem. Dodać śmietanę i lekko zagotować. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody i dobrze wymieszaną wlać do całości, następnie lekko zagotować.
8.Ciasto z marmoladą polać zimną polewą. Kroić po skosie. W zależności od upodobań można kroić większe lub mniejsze kawałki.
Porady
Posmarowane ciasto polewą, można posypać startymi orzechami włoskimi (Aby nie było widać nierówności).
Komentarze