Delikatne, wilgotne ciasteczka o cudnym pomarańczowym kolorze. Błyskawiczne i bezproblemowe do wykonania. Ciasto można zamrozić, bo wychodzi ich sporo, 4 blaszki. Można również zamknąć je w szczelnym pudełeczku i pięknie się przechowają.
Ciasteczka marchewkowe przekładane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodać masło i posiekać je drobno nożem. Potem wbić jajo, dodać marchewkę, zagnieść kruche ciasto. Jeśli bardzo mocno się klei, zawinąć w folię aluminiową i wsadzić do zamrażarki na 25 minut.
Następnie blat lub stolnicę posypać dość obficie mąką pszenną. Ciasto podzielić na 5 równych części.
Pierwszą z nich wywałkować na grubość około 0,5 cm, pozostałe kawałki na ten czas włożyć do lodówki.
2.Wykrawać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 3 cm odstępach.
3.Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec około 12 minut, na blado złoto (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, środkowy poziom).
Czynność powtarzać aż do wykończenia całego ciasta.
Schłodzone ciasteczka przekładać marmoladą lub innym gęstym nadzieniem, sklejać razem.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, stopić razem z masłem w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, dekorować ciasteczka, odłożyć w chłodne miejsce do stężenia czekolady.
Komentarze