Domowe Pączki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zawsze gdy je przygotuje, szybko znikają ze stołu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -1 szklanka mleka
    -ok pół szklanki cukru
    -2 jajka
    -2 żółtka
    -1/3 kostki drożdży
    -duża szczypta soli
    -1 cukier waniliowy
    -1/3 kostki margaryny
    -ok 3 szklanek mąki
    -pół kieliszka spirytusu lub octu
    -marmolada różana

Domowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe Pączki 1. Drożdże rozrobić z cukrem, dodać letnie mleko, roztopioną margarynę, jajka, żółtka, sól, cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę (najlepiej tortową) i wyrabiać ciasto ręką. Pod koniec zarabiania dodać spirytus. Cisto będzie dobre gdy będzie odchodzić od miski i ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Domowe Pączki 2. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę. W zależności jakie duże chcemy pączki, odcinać większe lub mniejsze kawałki ciasta nożem posypanym mąką. Część stolnicy na której będziemy toczyć pączki posmarować delikatnie olejem. Okrężnym ruchem ręki formować pączki na okrągłe kule.
  • Domowe Pączki 3. Gotowe pączki odkładamy do wyrośnięcia, kładąc na deskę posypaną mąką kartoflaną.
  • 4. Wyrośnięte pączki wkładamy na średnio nagrzany olej, tak, aby za długo się nie piekły. Pączki na olej kładziemy górną częścią ciasta, tak aby jego spód był u góry. Pieczemy na złoty kolor. Upieczone wykładamy na pergamin, aby ociekły z tłuszczu.
  • Domowe Pączki 5. Zaraz po wyciągnięciu nadziewamy marmoladą (gdy są jeszcze ciepłe), najlepiej z boku. Pączki dekoruje się według uznania. Czekoladą, lukrem, skórką pomarańczową, czekoladą i tym co kto lubi.

Porady

Aby sprawdzić czy pączek jest upieczony, należy wbić w niego patyczek do szaszłyków. Jeżeli po wyciągnięciu jest suchy, pączek jest upieczony. Gdy jest oblepiony ciastem , to znak, że jest jeszcze surowy. Pączki przekładamy i wyciągamy również patyczkiem do szaszłyków. Pączki do wyrośnięcia układamy na mące kartoflanej, nie pali się ona w olejju podczas pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy