Makowce krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać z margaryną dodać cukier, cukier waniliowy i jajka. Śmietanę rozrobić z drożdżami i zarobić wszystko razem. Odstawić do lodówki na 12 godzin.
2.Po 12 godzinach podzielić ciasto na 5 równych części. Przygotować sobie 5 pergaminów o wymiarach 25x40cm. Każdy posmarować olejem. Wzdłuż pergaminu na środku zrobić zakładkę na półtora centymetra. Każdy kawałek ciasta z osobna rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm.
3.Mak gotować pół godziny na małym ogniu. Następnie odcedzić i zmielić 3 razy. Osobno utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać to do maku. Kolejno dodać kakao, powidło, miód ii olejek rumowy. Z białek ubić pianę i dodać ją do całości, lekko wymieszać. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Mak podzielić na 5 części.
4.Na cały prostokąt rozwałkowanego ciasta równomiernie rozsmarować mak i zwinąć. Końcówki zwiniętego makowca ścisnąć i palcem lekko wcisnąć do środka na ok cm.
5.Zwinięte makowce położyć na środek przygotowanego pergaminu, tak aby miejsce zwinięcia makowca było u góry. Następnie boki pergaminu zawinąć do góry, tak aby jeden zaszedł na drugi. Obrócić go tak, aby zakładka była u góry a zawinięte boki na dole pod spodem.
6.Piec w temperaturze 180 stopni od 50 do 60 min. Po upieczeniu makowca (gdy jest jeszcze ciepły) ściągnąć pergamin. Po wystudzeniu można go polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze