Makowce krucho-drożdżowe

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Przez długi okres zachowuje kruchość.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -1 kg mąki
    -1 szklanka cukru
    -1 kostka margaryny
    -1 cukier waniliowy
    -10 dag drożdży
    -1/2 l śmietany kwaśnej
    -5 żółtek
    Mak:
    -80 dag maku
    -6 żółtek
    -6 białek
    -1 i 1/2 szklanki cukru
    -1 cukier waniliowy
    -1 łyżka kakao
    -4 łyżki powidła
    -2 łyżki miodu
    -olejek rumowy do smaku
    -skórkę pomarańczową lub rodzynki (zależy kto co lubi)
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowce krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z margaryną dodać cukier, cukier waniliowy i jajka. Śmietanę rozrobić z drożdżami i zarobić wszystko razem. Odstawić do lodówki na 12 godzin.
  • 2. Po 12 godzinach podzielić ciasto na 5 równych części. Przygotować sobie 5 pergaminów o wymiarach 25x40cm. Każdy posmarować olejem. Wzdłuż pergaminu na środku zrobić zakładkę na półtora centymetra. Każdy kawałek ciasta z osobna rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm.
  • 3. Mak gotować pół godziny na małym ogniu. Następnie odcedzić i zmielić 3 razy. Osobno utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać to do maku. Kolejno dodać kakao, powidło, miód ii olejek rumowy. Z białek ubić pianę i dodać ją do całości, lekko wymieszać. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Mak podzielić na 5 części.
  • 4. Na cały prostokąt rozwałkowanego ciasta równomiernie rozsmarować mak i zwinąć. Końcówki zwiniętego makowca ścisnąć i palcem lekko wcisnąć do środka na ok cm.
  • 5. Zwinięte makowce położyć na środek przygotowanego pergaminu, tak aby miejsce zwinięcia makowca było u góry. Następnie boki pergaminu zawinąć do góry, tak aby jeden zaszedł na drugi. Obrócić go tak, aby zakładka była u góry a zawinięte boki na dole pod spodem.
  • 6. Piec w temperaturze 180 stopni od 50 do 60 min. Po upieczeniu makowca (gdy jest jeszcze ciepły) ściągnąć pergamin. Po wystudzeniu można go polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Nie używać gotowej masy z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować