Potrawka z ciecierzycy i kurczaka w klimacie wschodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Ciecierzyce moczyć przez noc w zimnej wodzie następnie przepłukać i gotować około godziny, 10 minut przed końcem posolić.
Marynata: Ziarna kolendry oraz kminu rzymskiego ucieramy w moździerzu na proszek, wsypujemy do miski i dodajemy resztę przypraw, posiekany ząbek czosnku, sok i skórkę z połowy limonki oraz 2 łyżki oleju. Piersi pokroić w dużą kostkę i wrzucić do marynaty. Zostawić na możliwie jak najdłuższy okres czasu(minimum 30 minut).
Warzywa pokroić z grubsza w dużą kostkę.
Mięso smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor przez kilka minut i przełożyć do garnka w którym będziemy dusić potrawkę. Na patelni po smażeniu kurczaka przesmażyć resztę warzyw dodając odrobinę oleju. Do garnka z kurczakiem wrzucamy warzywa, ciecierzyce oraz bulion i dusimy przez 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku i gotowe :).
Porady
Opcjonalnie można potrawkę lekko zagęścić mąka z wodą.
Komentarze