PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Aromatyczne flaczki wołowe w nowej odsłoniehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/07/e24a2e0d17bfef3e7dc20f72cc8ee4055e50096b.jpeg30522290http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tanie-danie-czyli-aromatyczne-flaczki-wolowe-w-nowej-odsloni
500 g flaków wołowych obgotowanych
1,5 litra bulionu( w moim przypadku drobiowy)
50 ml octu jabłkowego
2 duże marchewki
3 średnie ziemniaki
pół średniego pora
1 duży korzeń pietruszki
ćwiartka średniego selera
1 duża czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
pęczek świeżego majeranku
pęczek natki pietruszki
2 gałązki rozmarynu
łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżeczki suszonego majernku
kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 listki laurowe
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
łyżeczka miodu
2 -3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania przepisu:
Aromatyczne flaczki wołowe w nowej odsłonie
1.
Flaczki które kupiłem były już wstępnie obgotowane, tylko je opłukałem. Do rozgrzanego garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju, dorzucamy ziarna ziela angielskiego, listki laurowe oraz paprykę wędzoną( może być zwykła słodka), lekko przesmażamy. Po około 30 sekundach dodajemy flaczki i mieszamy z przyprawami które się smażyły. Smażymy 2-3 minuty i dolewamy octu jabłkowego. Dusimy chwilę na średnim ogniu.
Wszystkie warzywa kroimy z grubsza w plastry, przesmażamy na rozgrzanym oleju przez kilka minut aż złapią lekki kolor. Do warzyw dodajemy łyżeczkę miodu, która doda całości fajnej słodyczy, mieszamy razem i przekładamy do garnka.
Zalewamy bulionem, wrzucamy gałązki rozmarynu kilka listków świeżego majeranku, suszony majeranek, sól, pieprz i dusimy pod przykryciem do miękkości, mi zajęło to około 35 minut. Na końcu doprawiamy do smaku solą pieprzem, wyłączamy gaz i dodajemy świeżo posiekaną pietruszkę oraz majeranek.
Smacznego :)!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze