Duszona pierś ze szpinakiem z kaszą i pastą z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zainspirowane kuchnią indyjską

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 1 porcje:

    150 g piersi z kurczaka
    80 g kaszy gryczanej
    60 g soczewicy
    100 ml czerwonego wytrawnego wina
    pół małej czerwonej papryki
    1 średnia cebula
    1 duży ząbek czosnku
    łyżeczka masła
    pęczek świeżej kolendry
    500 ml bulionu drobiowego
    pół garści świeżego szpinaku
    liść pora
    łyżeczka papryki wędzonej
    łyżeczka garam masala
    szczypta soli morskiej
    szczypta świeżo mielonego pieprzu
    świeże oregano
    1 mała papryczka chili
    szczypta przyprawy curry
    szczypta słodkiej papryki
    2-3 łyżki oleju lub oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona pierś ze szpinakiem z kaszą i pastą z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Pierś z kurczaka nacinamy wzdłuż i obsypujemy z obu stron papryką wędzoną,garam masalą oraz solą. Rozbijamy delikatnie pod folią spożywczą, do środka układamy liście szpinaku oraz pokrojonego na paski pora. Zwijamy jak roladę i spinamy wykałaczkami na połączeniu. Odstawiamy do zamarynowania na 30-60 min do lodówki.
    Soczewice gotujemy w osolonym wrzątku, około 10-15 minut.
    Cebule, czosnek oraz chili drobno siekamy, czerwoną paprykę kroimy w małą kostkę. Na rozgrzanej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, zmniejszamy ogień, wsypujemy pół łyżeczki papryki wędzonej i po 30 sekundach dodajemy połowę posiekanych warzyw(czerwoną paprykę całą). Przesmażamy około 2 minut, na małym ogniu, po tym czasie dorzucamy surowa kasze. Podsmażamy razem około minuty i dolewamy wina. Czekamy aż kasza wchłonie większa jego część, i dolewamy bulionu(tak jak przy risotto) aż do momentu aż kasza będzie ugotowana, na końcu doprawiamy sola oraz pieprzem. Wyłączmy gaz i dokładamy łyżeczka masła oraz posiekane oregano. Mieszamy całość.
    Ugotowaną soczewice(bez wody) przekładamy do blendera, dodajemy drugą połowę warzyw, szczyptę curry, papryki ,mały pęczek świeżej kolendry oraz łyżkę oliwy. miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Roladę smażymy za złoty kolor z każdej strony dolewamy odrobinę wody lub bulionu i dusimy około 10 minut. Odstawiamy na 1-2 minuty żeby odpoczęła, wyciągamy wykałaczki i kroimy wedle uznania. Podajemy w dowolny sposób. Gotowe:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować