Gołąbki z czerwonej kapusty w różowym sosie chrzanowym

  • wyświetlono: 368 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Moja inwencja twórcza, oświezyłem tradycyjnego gołąbka o czerwoną kapuste oraz kuskus i aromatyczne dodatki.

ASFI87
  • 180min

Składniki

kładniki na kilka porcji:

Gołąbki:
Główka czerwonej kapusty
1 kg łopatki wieprzowej
ok 300 g kuskusu
1 jajko
kilkanaście ziaren kminu rzymskiego
2-3 łodygi selera naciowego
pół garści ziaren kolendry
kilka ziaren czerwonego oraz zielonego pieprzu
sól morska
duża szczypta czosnku niedźwiedziego
duża szczypta wędzonej papryki
2-3 cebule szalotki
2-3 ząbki czosnku
1 litr bulionu
olej rzepakowy

Sos chrzanowy(opcjonalnie):

1 duża łyżka masła
1 duża łyżka mąki
około 100 ml bulionu z gotowania gołąbków
2 łyżki śmietany 18%
2-3 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z czerwonej kapusty w różowym sosie chrzanowym

  • image-1n0ini91. Przygotowanie:

    Łopatkę miele na drobnych oczkach, można już kupić zmieloną, ja wole to zrobić osobiście:). Cebule i czosnek kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na odrobinie oleju na lekki kolor i dodaje do mięsa wraz z pokrojonym w drobna kostkę selerem. Wszystkie ziarniste przyprawy ucieram w moździerzu na proszek i dorzucam do mięsa wraz z solą, wędzoną papryką oraz czosnkiem niedźwiedzim.
    Kuskus zalewam wrzątkiem około 1 cm ponad jego powierzchnie, czekam aż wsiąknie całą wodę i dodaje do reszty farszu dopiero jak lekko przestygnie. Na końcu do całości dodaje 1 surowe jajo aby związało całą masę. Wyrabiam, próbuje i doprawiam jeszcze ewentualnie do smaku.
    Z kapusty wycinam głąb, i wkładam do osolonego wrzątku na kilkanaście minut aby liście zmiękły i były elastyczne. Formuje gołąbki dokładnie i ciasno je zwijając. Z tej ilości farszu wyjdzie gdzieś około 15 dużych gołąbków. Gotuje w dużym garnku układając gołąbki piętrowo w około litrze bulionu( u mnie wołowy) przez około godzinę. Na dno naczynia warto położyć ze 2-3 liście kapusty aby nic nie przywarło.
    Różowy sos chrzanowy: do rozgrzanego rondelka wrzucam solidną łyżkę masła, czekam aż się rozpuści i dosypuje mąki cały czas mieszając. Tworze jasną zasmażkę, po chwili dolewam bulionu z gotowania gołąbków oraz śmietanę. Czekam do ponownego zagotowania(nie przestaje mieszać), zmniejszam ogień i dodaje chrzan. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki bez zawijania z kiszonej kapusty,w sosie pieczarkowym

Dodane przez: Beata12

Gołąbki bez zawijania z kiszonej kapusty...

Znakomity obiad lub kolacja

Gołąbki w kiszonej kapuście

Dodane przez: Slodzony

Gołąbki w sosie z kiszonej kapusty

Nieco zmodyfikowana tradycyjna...

Gołąbki z młodej kapusty z kalarepą w sosie pomidorowym

Dodane przez: Martyna1991

Gołąbki z młodej kapusty z kalarepą w sosie...

Gołąbki ze słodkiej młodej kapusty...

gołąbki z kapusty włoskiej w pomidorowym sosie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gołąbki z kapusty włoskiej w pomidorowym...

Kapusta włoska jest łatwiejsza...

karkówka w sosie chzanowym

Dodane przez: Martyna1991

Karkówka w sosie chrzanowym

Duszona karkówka w sosie chrzanowym....

Gołąbki z czerwoną kapustą

Dodane przez: kada

Gołąbki z czerwonej kapusty w winnym sosie

Postanowiłam użyć innej kapusty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE