Niesamowicie pyszne danie. Delikatna duszona wołowina przeniknięta zapachem pieczarek w połączeniu z chrupiącymi, mięciutkimi w środku kulkami stanowią wykwintne danie.
45 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Porcja dla 3 osób:
SKŁADNIKI PODSTAWOWE
300 g łopatki wołowej
puszka kukurydzy
250 g pieczarek
SKŁADNIK DODATKOWY
6 średniodużych młodych ziemniaków
SKŁADNIKI ROBOCZE
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany - do doprawienia mięsa
2 łyżki śmietany 12%
4 łyżki mąki do masy na kulki
trochę mąki do obtoczenia kulek
1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
2,5 szklanki wody
olej
trochę mąki do obtoczenia kulek
Potrawka wołowa z kulkami z puree kukurydziano ziemniaczanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy i blendujemy z ziemniakami na gładko. Doprawiamy solą i pierzem do smaku, zagęszczamy 4 łyżkami mąki.
2.Wołowinę myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni. Doprawiamy solą, pierzem, papryką i czosnkiem.
3.Pieczarki myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na patelnię do mięsa. Gdy się zrumienią całość podlewamy 2 szklankami wody i dusimy do miękkości mięsa pod przykryciem.
4.W około 0,5 szklanki zimnej wody rozprowadzamy łyżkę mąki. Tak przygotowaną zaprawkę wlewamy na patelnię i zagęszczamy sos. Na koniec dajemy do całości śmietanę i mieszamy do zgęstnienia.
5.Na osobnej patelni lub we frytownicy rozgrzewamy olej (dużo). Z masy ziemniaczano-kukurydzianej formujemy kulki, obtaczamy w mące i wrzucamy na gorący olej. Smażymy na głębokim tłuszczu do zrumienienia.
6.Na talerze nakładamy porcję potrawki i kulek, dekorujemy według uznania.
Komentarze