• 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To danie robiła mi babcia i mama w dzieciństwie. Dziś trochę już zapomniano o tej potrawie, a szkoda, bo to bardzo prosty i smaczny jednogarnkowiec.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - boczek lub słonina: 5 dekagramów
    - lub śmietana z cukrem: 0.5 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka
    - cebula mała posiekana: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.37 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Porka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zalewamy wodą, solimy. Kiedy się zagotują, wsypujemy mąkę, nie mieszamy. Gotujemy, aż ziemniaki lekko się rozgotują, a z mąki utworzy się kluch. Odcedzamy wodę (nie wylewamy, bo może będzie jeszcze potrzebna do rozrzedzenia potrawy), zostawiając w garnku ok. ¼ . Całość ubijamy pałką do ucierania ciasta (można posłużyć się też tłuczkiem lub mikserem), aż składniki połączą się w jednolitą, kleistą masę. Gdyby porka była zbyt gęsta, dolewamy jeszcze trochę wody. Polewamy skwarkami z boczku z cebulką lub śmietaną z cukrem. Porkę można jeszcze odgrzać na tłuszczu, robi się wtedy chrupiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować