Popcornowe

4.5 (179 ocen)

Idealne połączenie słodyczy z nutką soli.

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jaj
    6 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto kokosowe
    4 białka
    1 szkl cukru
    15 dag kokosu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    4 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyzki mąki ziemniaczanej
    margaryna
    cukier waniliowy
    cukier puder

    Karmel
    1/2 szkl cukru

    Dodatkowo
    250 g popcornu solonego
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Popcornowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Zrobić ciasto biszkoptowe ciemne i piec 30 min w 180*
    Przekroić na dwie części.
  • 2. Ciasto kokosowe:
    Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać proszek i kokos, delikatnie wymieszać. Piec 25 min w 180*
  • 3. Masa:
    Z żółtek mleka i mąki ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodając przestudzony budyń, do smaku dodać cukier waniliowy i cukier puder. Podzielić na dwie części. + zostawić odrobinę do posmarowania górnej warstwy (tak żeby przykleić popcorn)
  • 4. Karmel:
    Cukier wsypać na gorącą patelnie i zarumienić, aż do otrzymania karmelu.
  • 5. Przełożenie ciasta:
    biszkopt - masa- cisto kokosowe- masa-biszkopt- cienka warstwa masy-popcorn-karmel
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Popcorn

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować