Pomidory faszerowane to pyszne i proste danie, które zachwyci każdego.Bo kto nie lubi pomidorów?
45 min
Składniki:
500 g mięsa mielonego (dowolnego, robiłam zarówno z kurczakiem, jak i wieprzowiną)
12 pomidorów (dość sporych, jednakowej wielkości)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
300 g sera żółtego
oregano, bazylia
sól, pieprz
Pomidory faszerowane mięsem mielonym i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju lub oliwie, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone i całość smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, sporą ilością oregano i bazylii. Zostawiamy do przestygnięcia.
2.Z pomidorów wydrążamy miąższ łyżką stołową. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. 200 g sera dodajemy do mięsa i mieszamy, 100 g pozostawiamy do posypania na wierzch.
3.Pomidory nadziewamy farszem mięsnym, posypujemy serem żółtym.
Przekładamy do naczynia do zapiekania.
4.Pomidory faszerowane pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, aż ser się zarumieni
Komentarze