Półfrancuskie kwiatuszki z cukrem

4.5 (157 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczne, proste, wprost rozpływają się w ustach... Ulubione ciastka mojego męża :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g maki pszennej
    1 kostka masła 82%
    2-3 łyżki kwaśniej śmietany
    1 żółtko
    1 białko
    50 g cukru kryształu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Półfrancuskie kwiatuszki z cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy mąkę ze śmietaną, żółtkiem, miękkim masłem i szczyptą soli. Zostawiamy najlepiej na noc w lodówce. Na drugi dzień cienko wałkujemy, podsypując mąką. Wykrawamy kształty kwiatka z dziurką, smarujemy rozkłóconym białkiem za pomocą silikonowego pędzla i maczamy w cukrze. Pieczemy ok 10 min w 180 st. Smacznego!

Porady

Im cieńsze ciasteczka - tym smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować