Placuszki ziemniaczano-marchewkowe z twarogiem

5 (170 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane od zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem :) Ich zapach i smak zawsze był niepowtarzalny :) Do tych placków ziemniaczanych dodałam marchewkę i twaróg - wyszły rewelacyjne, smaczne, delikatne, chrupiące i złociste :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 35 sztuk:
    650 g ziemniaków (obranych)
    300 g marchewki (obranej)
    cebula
    150 g twarogu
    2 łyżki siemienia lnianego
    55 g mąki pszennej
    4 jajka
    sól lub Kucharek
    pieprz czarny mielony
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki ziemniaczano-marchewkowe z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewkę i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja starłam w robocie planetarnym- było szybciej;)), przekładamy do miski.
  • 2. Twaróg rozgniatamy widelcem i przekładamy do warzyw. Dodajemy jajka, mąkę, siemię, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować