Placki dyniowo-marchwiowe z warzywami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ostatnio stawiam na kuchnię bezmięsną, choć nie znaczy to, że rezygnuję z niego całkowicie. Po prostu jakoś tak się składa. Te placki są wyśmienite, a ich smak można zmieniać dodając inne przyprawy.

  • 25 min

Składniki:

  • *1/4 dużej dyni, obranej i pokrojonej w duże kawałki
    *6-8 czubatych łyżek mąki np. szymanowskiej
    *2 jajka
    *1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    *1/2 łyżeczki imbiru w proszku
    *1/4 łyżeczki rozmarynu, roztartego w dłoniach
    *1 łyżeczka oregano, roztartego w dłoni
    *odrobina pieprzu
    *2 duże marchewki, starte na tarce o bardzo drobnych oczkach (wiórki)
    *1/3 korzenia imbiru, starte na tarce o bardzo dobrych oczkach (wiórki)
    *opakowanie warzyw karaibskich (dla 4 osób 2 opakowania)
    *sos "Tysiąca wysp" - ja kupiłam, choć nie udało mi się znaleźć takiego zupełnie naturalnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki dyniowo-marchwiowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki dyni ucieramy na tarce, tak samo jak ziemniaki na placki. Dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, imbir, rozmaryn i oregano. Mieszamy by masa miała dość zwartą, jednak nadal płynną konsystencję. Dodajemy marchew i selera oraz odrobinę soli i mieszamy. Na patelni smażymy placki na złoty kolor z każdej strony. Prosto z patelni przekładamy placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, tak by ten wchłonął tłuszcz.
  • 2. W czasie kiedy smażymy placki, podgrzewamy też mieszankę warzyw karaibskich, według instrukcji na opakowaniu. Gdy te będą gotowe, wykładamy na talerz placki wraz z warzywami i polewamy sosem "Tysiąc wysp".

Porady

Można też polać je odrobiną sosu chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować