Pikle z cukinii w zalewie ziołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć, przekroić na pół.Jeśli są większe gniazda nasienne, to usunąć. Następnie pokroić w słupki. Cebule obrać i pokroić w krążki. Warzywa przełożyć do miski, posypać solą i odstawić na 2 godziny.
2.Słoiki wyparzyć i do każdego włożyć na dno po trochę z każdego zioła i wsypać po pół łyżeczki gorczycy.
Zagotować zalewę. Z warzyw odlać sok. Cukinie wkładać do słoików dodając po trochę cebuli. Zalać gorącą zalewą, zakręcić i pasteryzować 15 minut od momentu zawrzenia wody. Wyjąć i postawić nakrętką do dołu aż słoiki ostygną.
Porady
Do zalewy można użyć zamiast octu winnego ocet spirytusowy, wtedy cukinia będzie bardziej ostra.
Komentarze