Pikle z cukinii w zalewie ziołowej

4.5 (172 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Po 2-3 miesiącach cukinia przetworzona według tego przepisu nabiera wyjątkowego smaku.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na 3 duże słoiki;
    2 średnie cukinie
    3 cebule
    gorczyca
    1 łyżka soli
    Zioła świeże lub suszone:
    tymianek,estragon, rozmaryn, oregano
    Zalewa:
    2 szklanki wody
    2 1/2 szklanki octu winnego
    1/4 szklanki soli
    2 szklanki cukru
    1 łyżeczka kurkumy

Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Pikle z cukinii w zalewie ziołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć, przekroić na pół.Jeśli są większe gniazda nasienne, to usunąć. Następnie pokroić w słupki. Cebule obrać i pokroić w krążki. Warzywa przełożyć do miski, posypać solą i odstawić na 2 godziny.
  • 2. Słoiki wyparzyć i do każdego włożyć na dno po trochę z każdego zioła i wsypać po pół łyżeczki gorczycy.
    Zagotować zalewę. Z warzyw odlać sok. Cukinie wkładać do słoików dodając po trochę cebuli. Zalać gorącą zalewą, zakręcić i pasteryzować 15 minut od momentu zawrzenia wody. Wyjąć i postawić nakrętką do dołu aż słoiki ostygną.

Porady

Do zalewy można użyć zamiast octu winnego ocet spirytusowy, wtedy cukinia będzie bardziej ostra.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować