pikle ogórkowe w miodowej zalewie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

jednym z moich ulubionych przepisów na ogórki są te z kurkumą, w tym roku wypróbowuję kolejny przepis zapisany gdzieś, kiedyś na kartce na "Pikle ogórkowe z miodem". Jakie są w smaku? nie wiem, jak ze dwa , trzy tygodnie się "przegryzą" to spróbuję ;)))

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg świeżych ogórków
    2 łyżki soli

    zalewa:
    2,5 szklanki wody
    3/4 szklanki octu
    4 łyżki miodu

    przyprawy które wsypujemy do każdego słoiczka:
    pół łyżeczki gorczycy
    mały listek laurowy
    3-4 ziarna czarnego pieprzu
    1 ziarno ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Pikle ogórkowe w miodowej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wypłukane ogórki obieramy ze skórki. Przekrawamy na ćwiartki; wkładamy do miski i posypujemy 2 łyżkami soli. Odstawiamy na 2-3 godziny.
  • 2. Po tym czasie odlewamy wodę. W umyte słoiki wkładamy ogórki, dodajemy do każdego słoika przyprawy.
  • 3. Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy dokładnie słoiki.
  • 4. Pikle pasteryzujemy około 10-15 minut od czasu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować