Pieczone pączki z dziurką ( dounaty ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier. Wlej mleko, masło i rozbełtane jajka. Dokładnie zagnieć ciasto. Uformuj kulę i oprósz mąką. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 - 2 cm i za pomocą szklanki wytnij krążki. Literatką wytnij środek pączka tak aby powstała dziurka. Dounaty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Przykryj ściereczką i ponownie zostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Pączki z dziurką posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyciągnij dounaty i przykryj wilgotną ściereczką. Pozostaw do ostygnięcia.
3.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Górę pączka zamocz w czekoladzie i posyp kolorową posypką.
Komentarze