Pieczone orkiszowe pączki z dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-mleko lekko podgrzewamy (nie może być gorące), dodajemy drożdże, zwykły cukier oraz sól i mąkę (tyle, aby po wymieszaniu powstała konsystencja gęstej śmietany)
-rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować i masa podwoi swoją objętość
-po upływie czasu rozczyn łączymy z jajkami, słodzidłem i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy resztę mąki, a na końcu tłuszcz i dokładnie zagniatamy ciasto (musi powstać zwarta i sprężysta kula)
-gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5h aż zwiększy swoją objętość
-ciasto chwile zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 12mm i wykrawamy kółka za pomocą szklanki, następnie za pomocą małe kieliszka lub małego korka od butelki wykrawamy dziurki
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , układamy pączki (nie mogą być zbyt blisko, aby się nie skleiły) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45minut
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pączki pieczemy 8minut i wyjmujemy z piekarnika
W miedzy czasie przygotowujemy polewę:
-olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kakao oraz miód i mieszamy
następnie:
-gotowe pączki moczymy w polewie, obsypujemy dowolną posypką i odstawiamy na kratkę aby ściekła czekolada
Komentarze