Pancakes na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy, dodajemy kefir i mleko. Masło roztapiamy (użyłam do tego mikrofali). Wszystko łączymy, mieszamy powoli łyżką lub na niskich obrotach mikserem - do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wychodzi dość gęste, ale nadal lejące się, ewentualnie możemy dodać trochę więcej mleka. Na rozgrzaną patelnie (bez oleju!) wylewamy 2-3 czubate łyżki ciasta (użyłam małej chochli do sosu - niecała chochla na 1 pancakes). Ciasto rozprowadzamy równomiernie przechylając patelnią dookoła. Smażymy po ok. pół minuty (lub mniej) do ładnego zarumienienia, odwracamy na drugą stronę, smażymy jeszcze dosłownie chwilę. Pancakes na kefirze podajemy z syropem klonowym i owocami. Do smażenia użyłam małej patelni z Ikea średnicy ok. 12-14 cm.
Komentarze