Pancakes na kefirze

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, puszyste placuszki w amerykańskim stylu. Pancakes na kefirze.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej,
    - 1 szklanka mleka,
    - 1 szklanka kefiru,
    - 1/2 kostki masła,
    - 2 jajka,
    - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    - ok. 3 łyżki cukru (do smaku, gdyż syrop klonowy i owoce są słodkie),
    - szczypta soli,
    - dodatki: syrop klonowy,
    - garść borówki amerykańskiej, żurawiny, jeżyny).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Syropy Placki Śniadanie

Pancakes na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy, dodajemy kefir i mleko. Masło roztapiamy (użyłam do tego mikrofali). Wszystko łączymy, mieszamy powoli łyżką lub na niskich obrotach mikserem - do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wychodzi dość gęste, ale nadal lejące się, ewentualnie możemy dodać trochę więcej mleka. Na rozgrzaną patelnie (bez oleju!) wylewamy 2-3 czubate łyżki ciasta (użyłam małej chochli do sosu - niecała chochla na 1 pancakes). Ciasto rozprowadzamy równomiernie przechylając patelnią dookoła. Smażymy po ok. pół minuty (lub mniej) do ładnego zarumienienia, odwracamy na drugą stronę, smażymy jeszcze dosłownie chwilę. Pancakes na kefirze podajemy z syropem klonowym i owocami. Do smażenia użyłam małej patelni z Ikea średnicy ok. 12-14 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Syrop klonowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować