Cienki naleśnik z pyszną sałatką z owoców z nutką syropu malinowego. Raj dla podniebienia dużych i małych.
45 min
Składniki:
Na naleśniki (około 15 sztuk):
-1 szklanka mleka
-1 szklanka wody gazowanej
-1 szklanka mąki
-2 jaja
-szczypta soli
-1 łyżka oleju+ odrobina do smażenia
Na sałatkę:
-1 jabłko (w sezonie najlepiej papierówka)
-1 nektarynka
-1 gruszka
-5 śliwek
-sok z połowy cytryny
-4 łyżki syropu malinowego
-odrobina cynamonu
Owocowa bomba w naleśniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia wlewamy mleko i wodę. Dodajemy jaja, olej, sól i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie miksujemy. Jeżeli masa będzie miała zbyt rzadką konsystencję (powinna mieć konsystencję niegęstej, lejącej się śmietany) dodajemy jeszcze trochę mąki. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut odpoczynku.
2.W tym czasie przygotowujemy sałatkę: jabłko i gruszkę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę nektarynkę i śliwki. Zalewamy sokiem z cytryny i syropem malinowym, wsypujemy cynamon i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki i wracamy do przygotowywania naleśników.
3.Rozgrzewamy teflonową patelnię. Wlewamy kilka kropel oleju (ale tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika, resztę usmażymy już na suchej patelni) i rozprowadzamy go. Czekamy aż się nagrzeje i na patelni zostaną "kropelki"
4.Wlewamy porcję (u mnie pół łyżki wazowej) ciasta i rozprowadzamy szybko, kolistymi ruchami po całej patelni. Przewracamy, kiedy brzegi ciasta zrobią się rumiane (około pół minuty-minutę) i smażymy z drugiej strony tyle samo czasu. Usmażonego naleśnika odkładamy na talerz i robimy to samo z pozostałymi.
5.Kiedy naleśniki będą gotowe układamy po środku nich sałatkę i składamy je w rożki (na pół, następnie jeszcze raz na pół), lub po prostu zawijamy. Posypujemy cukrem pudrem.
Porady
-do przygotowania sałatki możemy użyć innych ulubionych owoców.
Komentarze