Pomysł przygotowania naleśników z jajecznicą ściągnęłam od koleżanki.Odkąd spróbowałam raz na stałe zagościły podczas rodzinnych,weekendowych śniadań :)
Składniki:
(na 3-6 porcji)
Naleśniki:
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
1 saszetka cukru waniliowego(16.g)
mąka pszenna ok. 1 szklanki
Jajecznica:
5 jajek
1/2 szklanki mleka
1 laska kiełbasy śląskiej
1 cebula
sól,pieprz,curry
2 łyżki masła
Dodatkowo:
6 liści sałaty lodowej
tarty ser żółty
Jajecznica w naleśniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki:Składniki na naleśniki połączyć razem na pomocą miksera lun trzepaczki.
Rozgrzać suchą patelnię usmażyć 6 cienkich placków po parę sekund z każdej strony.
.
2.Jajecznica:Kiełbasę oraz cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na rozgrzanej patelni z masłem.
Jajka roztrzepać z mlekiem oraz przyprawami,wlać do kiełbasy,smażyć do ścięcia się jajek co chwila mieszając.
3.Na każdy naleśnik kłaść liść sałaty , ok. 2 łyżki sera żółtego oraz obfitą ilość jajecznicy.
Naleśnika zwijać w roladkę,najpierw dwa boki bo środka a następnie w rulon.
Komentarze