Muffinki bazyliowe z lukrem cytrynowym i posypką migdałową

0 (0 ocen)

  • 40 min

Do podtrzymania wakacyjnego klimatu idealnie sprawdzają się orzeźwiające bazyliowe muffinki z lekką cytrynową nutką.

  • 40 min

Składniki:

  • - 240 ml mleka
    - liście świeżej bazylii ( 2 garście)
    - 200 g masła
    - 140 g białej czekolady
    - 230 g mąki pszennej
    - 160 g cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - szczypta soli
    - 2 jajka

    POLEWA CYTRYNOWA
    - 1 cytryna
    - 1 łyżka gorącej wody
    - 150 g cukru pudru

    DO DEKORACJI:
    - posiekane migdały
    - istki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki bazyliowe z lukrem cytrynowym i posypką migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
    Włożyć formę do babeczek papilotkami. ( Ok 10 sztuk )
  • 2. Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i białą czekoladę. Następnie na małym ogniu mieszać do połączenia się składników. Ostudzić.
  • 3. W misce wymieszać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą.
  • 4. W osobnej misce zmiksować posiekane na drobno listki bazylii z masą z garnuszka, następnie wbić jajka i ponownie zmiksować.
    Na koniec powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą i delikatnie wmieszać w ciasto.
  • 5. Gotowe ciasto rozlać do foremek.
    Piec ok 20-25 minut.
  • 6. Wyjąć babeczki z piekarnika i ostudzić.
  • 7. Polewa:
    Cukier utrzeć z sokiem z cytryny i wodą na gładką masę. Przygotowany lukier równomiernie rozsmarować na babeczkach i pozostawić do obeschnięcia.

    Posypać posiekanymi migdałami i listkami bazylii.

Porady

Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować