Muffinki bazyliowe z lukrem cytrynowym i posypką migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
Włożyć formę do babeczek papilotkami. ( Ok 10 sztuk )
2.Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i białą czekoladę. Następnie na małym ogniu mieszać do połączenia się składników. Ostudzić.
3.W misce wymieszać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą.
4.W osobnej misce zmiksować posiekane na drobno listki bazylii z masą z garnuszka, następnie wbić jajka i ponownie zmiksować.
Na koniec powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą i delikatnie wmieszać w ciasto.
5.Gotowe ciasto rozlać do foremek.
Piec ok 20-25 minut.
6.Wyjąć babeczki z piekarnika i ostudzić.
7.Polewa:
Cukier utrzeć z sokiem z cytryny i wodą na gładką masę. Przygotowany lukier równomiernie rozsmarować na babeczkach i pozostawić do obeschnięcia.
Komentarze