Muffinki cappuccino

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smak tych babeczek kojarzy mi się z czasami kiedy biegałam z sali do sali na uczelni, kiedy miałam czas tylko na szybką kawę na wynos i coś słodkiego. Często też z koleżankami zrywałyśmy się i odwiedzałyśmy każdą kawiarnię w mieście. Polecam wypróbować, może i Wam uda się powspominać.

  • 40 min

Składniki:

  • - 150g masła
    - 150g czekolady
    - 300g mąki pszennej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/2 łyżeczki sody
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżka kawy zbożowej
    - 1 łyżeczka cappuccino w proszku
    - 1 szklanka cukru
    - kropelka ekstraktu z wanilii
    - 2 jajka
    - 170 ml mleka
    - ciasteczka kawowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i ostudzić.
  • 2. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki.
  • 3. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Dodać kawę i cappuccino, cukier i wymieszać.
  • 4. W osobnej misce rozmiksować jajka z mlekiem i ekstraktem. Później z masłem.
  • 5. Na koniec połączyć suche składniki z mokrymi, dodać kawałki czekolady. Wymieszać.
    Piec -> 180 stopni C przez 22-23 minuty.
  • 6. Krem:
    - 0,5 szklanki - cukier puder
    - serek homogenizowany naturalny (opcjonalnie)
    Wymieszać i rozłożyć na wystudzone muffinki. Posypać kakao i ciasteczko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować