Marynowany śledź po szwedzku.

4.5 (141 ocen)

  • 24 godz.

Tę przystawkę należy przyrządzić tylko z bardzo świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy po czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce.

  • 24 godz.

Składniki:

  • 3 świeże śledzie
    0,5 litra białego wytrawnego wina
    0,125 litra soku z cytryn
    liść laurowy
    liść limonkowy
    ziele szałwii
    sól, pieprz zielony
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Marynowany śledź po szwedzku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowanie śledzia 1. Śledzie oczyścić, wypatroszyć, wyfiletować.
    Przygotować marynatę-wszystkie w/w składniki zagotować i ostudzić.
    Śledzie zalać marynatą .Marynować przynajmniej 24 h.
    Wyjąć z zalewy ,pokroić wg potrzeby czy upodobania, ułożyć na talerzu i polać oliwką z limonką.
    Marynowane śledzie możemy przechowywać w zalewie kilka dni.

    W ten sam sposób możemy marynować łososia. Również polecam..

Porady

Popularny "szwedzki bufet" to nie przypadek ,że króluje prawie w każdej hotelowej restauracji . Marynowany śledź po szwedzku. W Szwecji tradycje zimnego bufetu sięgają czasów dawnej szlachty, która wydawała często przyjęcia. Ponieważ goście zjeżdżali z różnych, dalekich stron ,a nie było TGV ani samolotów, była potrzeba przyrządzania potraw trwałych, które nie psują się szybko. Stoły uginały się pod potrawami wędzonymi, peklowanymi, marynowanymi czy suszonymi. Śledzie dominowały pod różnymi postaciami. Nigdzie na świecie, nasz poczciwy śledź nie smakuje tak wybornie, jak w krajach nadbałtyckich .Szczególnie świeżo złowiony ,ze szczypiorkiem ,prosto z ręki jest atrakcją dla turystów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować