Marchewka po mazursku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obieramy , kroimy w kostkę i wsypujemy do garnka . Zalewamy wodą w takiej ilości aby marchewka nie była całkowicie przykryta . Dodajemy masło , cukier ,sól , pieprz i gotujemy od momentu zagotowania przez 10 minut .
2.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę tak jak marchew . Dodajemy do gotującej się marchewki wraz z gorącym mlekiem i gotujemy przez 10 minut, mieszając od czasy do czasu.
3.Do miseczki odlewamy trochę płynu z gotowania , dodajemy mąkę , śmietanę i dokładnie mieszamy aby nie było grudek . Wlewamy wszystko z powrotem do garnka , dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty aż potrawa zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą . Często mieszamy aby potrawa nie przywarła do dna .
4.Po nałożeniu porcji na talerz posypujemy natką pietruszki.
Porady
Pasuje jako dodatek do steków jak również do kurczaka .
Komentarze