Marchewka po mazursku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Prosty , szybki i smaczny dodatek do mięs .

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -3 duże marchewki
    -3 średnie ziemniaki
    -1 łyżeczka masła
    -1 szklanka gorącego mleka ( 3,2 %)
    -1 łyżka mąki pszennej
    -1 łyżka cukru
    -1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    -sól i pieprz do smaku
    -natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Marchewka po mazursku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewka po mazursku. 1. Marchewki obieramy , kroimy w kostkę i wsypujemy do garnka . Zalewamy wodą w takiej ilości aby marchewka nie była całkowicie przykryta . Dodajemy masło , cukier ,sól , pieprz i gotujemy od momentu zagotowania przez 10 minut .
  • Marchewka po mazursku . 2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę tak jak marchew . Dodajemy do gotującej się marchewki wraz z gorącym mlekiem i gotujemy przez 10 minut, mieszając od czasy do czasu.
  • Marchewka po mazursku. 3. Do miseczki odlewamy trochę płynu z gotowania , dodajemy mąkę , śmietanę i dokładnie mieszamy aby nie było grudek . Wlewamy wszystko z powrotem do garnka , dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty aż potrawa zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą . Często mieszamy aby potrawa nie przywarła do dna .
  • Marchewka po mazursku . 4. Po nałożeniu porcji na talerz posypujemy natką pietruszki.

Porady

Pasuje jako dodatek do steków jak również do kurczaka .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mleko Śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować