Marchewka po mazursku, to pyszny dodatek do obiadu. Może też być samodzielnym daniem np. na kolację.
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
400 g marchewki pokrojonej w kostkę
300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
szklanka wody
szklanka mleka
pieprz biały mielony
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
posiekana natka pietruszki
łyżka mała
3/4 łyżki mąki pszennej
Marchewka po mazursku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę przełożyć do garnka. Nalać szklankę wrzątku i gotować do chwili aż marchewka będzie półmiękka. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i nalać szklankę przegotowanego, gorącego mleka. Gotować do miękkości warzyw. Pomieszać od czasu do czasu. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Usmażyć i przełożyć do garnka.
Jeszcze chwilę gotować. Dodać pieprz biały mielony, gałkę muszkatołową, sól do smaku.
Przełożyć na półmisek i oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Komentarze