Marchewka po mazursku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Marchewka po mazursku, to pyszny dodatek do obiadu. Może też być samodzielnym daniem np. na kolację.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g marchewki pokrojonej w kostkę
    300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
    szklanka wody
    szklanka mleka
    pieprz biały mielony
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    posiekana natka pietruszki
    łyżka mała
    3/4 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Marchewka po mazursku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę przełożyć do garnka. Nalać szklankę wrzątku i gotować do chwili aż marchewka będzie półmiękka. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i nalać szklankę przegotowanego, gorącego mleka. Gotować do miękkości warzyw. Pomieszać od czasu do czasu. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Usmażyć i przełożyć do garnka.
    Jeszcze chwilę gotować. Dodać pieprz biały mielony, gałkę muszkatołową, sól do smaku.
    Przełożyć na półmisek i oprószyć posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mleko Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować