Kartoflak po mazursku

  • wyświetlono: 177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kartoflak po mazursku z kiełbasą i wędzonym boczkiem.

logo
  • 4 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

ziemniaki 5 szt. (duże)
jajka 2 szt.
mąka pszenna 0,5 szklanki
boczek wędzony 15 dag
kiełbasa śląska 1 szt.

Przyprawy:

sól 1 łyżka
majeranek 2 łyżki
pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Kartoflak po mazursku

  • Kartoflak po mazursku.1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy, oraz pokrojony w kostkę boczek. Dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy masę ziemniaczaną i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczonego kartoflaka podajemy z zimnym jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Kartoflak bardzo smaczny jest podsmażany na drugi dzień.

    Smacznego !!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiaddania_głównebabka_ziemniaczanakartoflak_po_mazursku

Komentarze

Podobne przepisy

Kartoflak-z gotowanych ziemniaków

Dodane przez: beniawojt

Kartoflak-z gotowanych ziemniaków

Piekę go bardzo często,jest bardzo...

kartoflak

Dodane przez: duszek

Kartoflak, czyli śląska babka ziemniaczana

Dziś klimaty ziemniaczane.Zapewne...

Kartoflak z barszczem

Dodane przez: tweedy81

Barszcz jak afrodyzjak z kartoflakiem

Przepyszny barszczyk mocno czerwony...

Babka ziemniaczana (kartoflak)

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Babka ziemniaczana (kartoflak)

Babkę ziemniaczaną możemy podawać...

Schab po bałkańsku

Dodane przez: smak i uczucie

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku to rewelacyjne...

Placek.

Dodane przez: Słodko Słodka

Placek po Węgiersku

Placki ziemniaczane zna i lubi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE