Kartoflak po mazursku

2 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Kartoflak po mazursku z kiełbasą i wędzonym boczkiem.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • ziemniaki 5 szt. (duże)
    jajka 2 szt.
    mąka pszenna 0,5 szklanki
    boczek wędzony 15 dag
    kiełbasa śląska 1 szt.

    Przyprawy:

    sól 1 łyżka
    majeranek 2 łyżki
    pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Kartoflak po mazursku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartoflak po mazursku. 1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy, oraz pokrojony w kostkę boczek. Dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy masę ziemniaczaną i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczonego kartoflaka podajemy z zimnym jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Kartoflak bardzo smaczny jest podsmażany na drugi dzień.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować