Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

5 (154 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Smaczny obiad lub kolacja

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    3 ząbki czosnku
    30 g startego sera
    400 g dowolnego makaronu
    400-500 g mrożonego szpinaku
    250 ml śmietanki kremówki (najlepiej z 30% zawartością tłuszczu)
    Olej rzepakowy (do podsmażenia)
    20 g masła(prawdziwego)
    sól, pieprz, czosnek suszony(do smaku)
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 1. 1. Piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę , obsyp solą i pieprzem.
    2. Na patelnię wlej odrobinę oleju wrzuć mięso. Kawałki kurczaka smaż przez kilka minut, aż nabiorą ładnego koloru. Następnie przełóż mięso do miseczki.
    3. Na patelnię wrzuć masło, gdy się rozpuści dodaj szpinak. Szpinak zostaw na patelni do czasu aż woda odparuje. Dodaj podsmażoną pierś z kurczaka.
    4. Makaron ugotuj al dente.
    5. Zagotuj śmietankę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. (Można zagęścić zawiesiną z mąki i wody).
    6. Zagotowaną śmietankę wlej do szpinaku i kurczaka, wymieszaj i przypraw.
    Makaron można podawać na różne spodoby, ale ja mieszam wszystko razem i posypuję startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować