1 podwójna pierś z kurczaka
3 ząbki czosnku
30 g startego sera
400 g dowolnego makaronu
400-500 g mrożonego szpinaku
250 ml śmietanki kremówki (najlepiej z 30% zawartością tłuszczu)
Olej rzepakowy (do podsmażenia)
20 g masła(prawdziwego)
sól, pieprz, czosnek suszony(do smaku)
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę , obsyp solą i pieprzem.
2. Na patelnię wlej odrobinę oleju wrzuć mięso. Kawałki kurczaka smaż przez kilka minut, aż nabiorą ładnego koloru. Następnie przełóż mięso do miseczki.
3. Na patelnię wrzuć masło, gdy się rozpuści dodaj szpinak. Szpinak zostaw na patelni do czasu aż woda odparuje. Dodaj podsmażoną pierś z kurczaka.
4. Makaron ugotuj al dente.
5. Zagotuj śmietankę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. (Można zagęścić zawiesiną z mąki i wody).
6. Zagotowaną śmietankę wlej do szpinaku i kurczaka, wymieszaj i przypraw.
Makaron można podawać na różne spodoby, ale ja mieszam wszystko razem i posypuję startym serem.
Komentarze