Upał trzyma i męczy, a cukinia rośnie jak szalona, więc dziś proponuję pyszną zupę z cukinii. Zupa powstała zgodnie z zasadami Kuchni Pięciu Przemian.
1 godz. 20 min
Składniki:
O – 2 litry wrzątku, 1 liść laurowy, kilka gałązek świeżego tymianku
Z – 2 żółte cukinie, 2 marchewki
M – ½ selera, ½ pora, 1 korzeń pietruszki, pieprz
W – sól
D – jogurt naturalny
O – świeży tymianek
Letnia zupa krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.O – Do wrzącej wody dodaj liść laurowy i tymianek.
Z – Dodaj pokrojone w kostkę cukinie i marchewki.
M – Do garnka wrzuć pokrojony seler, por i korzeń pietruszki. Dopraw pieprzem.
W – Spróbuj ponownie i dodaj odpowiednią ilość soli.
2.Zupę gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po ostygnięciu zmiksuj zupę na gładki krem.
3.D – Na wierzch możesz dodać odrobinę jogurtu.
O – Zupę posyp świeżymi listkami tymianku.
Komentarze