Letnia zupa krem z cukinii

5 (167 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Upał trzyma i męczy, a cukinia rośnie jak szalona, więc dziś proponuję pyszną zupę z cukinii. Zupa powstała zgodnie z zasadami Kuchni Pięciu Przemian.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • O – 2 litry wrzątku, 1 liść laurowy, kilka gałązek świeżego tymianku
    Z – 2 żółte cukinie, 2 marchewki
    M – ½ selera, ½ pora, 1 korzeń pietruszki, pieprz
    W – sól
    D – jogurt naturalny
    O – świeży tymianek
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Letnia zupa krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. O – Do wrzącej wody dodaj liść laurowy i tymianek.
    Z – Dodaj pokrojone w kostkę cukinie i marchewki.
    M – Do garnka wrzuć pokrojony seler, por i korzeń pietruszki. Dopraw pieprzem.
    W – Spróbuj ponownie i dodaj odpowiednią ilość soli.
  • 2. Zupę gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po ostygnięciu zmiksuj zupę na gładki krem.
  • 3. D – Na wierzch możesz dodać odrobinę jogurtu.
    O – Zupę posyp świeżymi listkami tymianku.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować