LECZO z dodatkiem ANANASA

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mój kulinarny eksperyment z dodaniem ananasa do leczo okazał się SMACZNYM SUKCESEM. Ananas świetnie skomponowała się smakowo z pozostałymi warzywami, a całe danie bardzo smakowało wszystkim domownikom proszącym o dodatkową repetę.

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia cukinia bądź kabaczek
    300 g kiełbasy
    2 średnie cebule
    2-3 papryczki piri-piry
    2-3 plastry ananasa
    sól, pieprz
    trochę oleju / oliwy
    2 ząbki czosnku
    2 świeże papryki czerwone
    3 duże pomidory malinowe
    3 średnie marchewki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 szklanki wody
    mieszanka przypraw włoskich
    1 łyżka mielonej słodkiej papryki
    2-3 kostki mrożonego rozdrobnionego szpinaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Leczo z dodatkiem ananasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy nieco oleju / oliwy i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę do lekkiego przeszklenia. Kolejno wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekany czosnek, oczyszczoną i pokrojoną paprykę, podsmażoną i pokrojoną w kostkę kiełbasę, pokrojone w kostkę plastry ananasa, pokrojone papryczki piri-piri, pokrojone pomidory malinowe które wcześniej sparzyliśmy i obraliśmy ze skórki, umytą, oczyszczoną z gniazd nasiennych i nie obraną cukinię którą również kroimy w kostkę. Dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy, kostki rozdrobnionego szpinaku oraz wodę. Przykrywamy i początkowo na średnim ogniu a później na małym ogniu dusimy całość od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną i smakowo nam odpowiada, to danie jest gotowe do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować