Kurczak z fenkułem warzywami i kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowałam składniki.
2. Udka z kurczaka posoliłam, posypałam garam masalą, papryką i solą.
Dodałam również pastę curry i polałam oliwą.
Odstawiłam na około 15 minut aby kurczak przeszedł przyprawami.
3. Na rozgrzanym oleju zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę.
Lekko ją posoliłam.
4. Dodałam pokrojony w piórka fenkuł.
Smażyłam go przez około 10 minut, aż nabierał złotego koloru.
5.Następnie dodałam starty korzeń imbiru i starte ząbki czosnku.
6.Wymieszałam i smażyłam przez 3 minuty.
7.Dodałam plasterki marchewek.
8.
Po chwili kawałki selera i plasterki pora.
Podlałam warzywa wodą, przykryłam i smażyłam aż warzywa stały się miękkie.
9.
Dołożyłam plasterki pieczarek.
10.Dodałam sól, pieprz i smażyłam jeszcze około 10 minut.
11.Na koniec wsypałam kapary.
12.
Wyjęłam warzywa a w garnku usmażyłam na złoty kolor kurczaka.
13.Pozostało już tylko dodać warzywa do mięsa.
14.Przed podaniem przygotowałam kaszę bulgur.
15. Wystarczy ją zalać wrzątkiem w proporcjach mniej więcej
1:2, przykryć i odstawić na 10 minut.
Można wykorzystać tłuszcz ze smażenia kurczaka i polać nim kaszę.
Komentarze