Połączenie mięsa, warzyw i kaszy stanowi pełnowartościowy posiłek, który dostarczy nam energii na długi czas.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 0,5 kg schabu bez kości
100 g kaszy bulgur (waga przed ugotowaniem)
1 por (bez zielonej części)
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
koperek
sól
pieprz
olej do smażenia
Schab duszony z warzywami i kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab kroimy w kostkę i rumienimy na niewielkiej ilości oleju.
2.Dodajemy marchewkę i łodygi selera pokrojone w kostkę oraz por pokrojony w półplasterki. Chwilę podsmażamy razem ze schabem po czym dodajemy ok. pół szklanki wody.Dodajemy drobno posiekany koperek.Dusimy pod przykryciem aż schab będzie miękki dolewając wygotowującą się wodę.
3.Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odsączamy. Dodajemy do mięsa i warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze