Kurczak w solnej skorupce

4.97 (156 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To szybkie i bardzo smaczne danie. Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty, delikatny i wcale nie za słony. Doskonały na spotkanie w gronie rodziny lub znajomych.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 wiejski kurczak
    2 łyżki przyprawy do drobiu
    Ciasto:
    70 dag. mąki pszennej
    70 dag. soli grubej
    ok. 1 i 3/4 szklanki wody
    Dodatkowo:
    naczynie do zapiekania
Wystaw ocenę:

4.97 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w solnej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Umytego i osuszonego kurczaka nacieram przyprawą do mięs, odstawiam. Z mąki, soli i wody zagniatam gęste, nie klejące się do rąk ciasto[wodę dolewać stopniowo]. Ciasto wałkuje , kładę na nim kurczaka i zawijam w ciasto. Kurczaka w cieście układam w naczyniu do zapiekania, piekę 1 godzinę w temp. 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, skorupę rozbijam[ja, tłuczkiem do mięsa] i wyrzucam, a kurczaka kroję na porcje.

Porady

Mojej rodzinie, do tak przygotowanego kurczaka najlepiej smakują frytki i sałatka z kapusty pekińskiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kurczak w pikantnej skorupce

To może cię zainteresować