Kurczak pieczony w całości z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka przekładamy do miski, posypujemy solą i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na godzinę.
Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Warzywa posypujemy solą, mieszamy z solą. Warzywa przekładamy do naczynia żarodpornego.
Kurczaka układamy na warzywach, do środka kurczaka wkładamy imbir.
Skórę kurczaka na piersiach i grzbiecie delikatnie oddzielamy od mięsa.
Masło mieszamy z solą ziołową, pieprzem kolorowym i szafranem. Połowę masła wcieramy w mięso pod skórą kurczaka. Pozostałą część dokładanie nacieramy zewnątrz kurczaka.
Pieczemy w 200°C przez około godzinę. Co jakiś czas polewamy sosem spod mięsa.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Komentarze