Ciasto drożdżowe bez mleka. Zamiast niego dodałam przecierowy sok pomarańczowo-marchewkowy typu Kubuś. Ciasto pięknie wyrosło, ma cudowny pomarańczowy kolor i smakuje wybornie :)
1 godz. 20 min
Składniki:
30 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
250 ml soku pomarańczowo-marchewkowego
szczypta soli
50 g rozpuszczonego masła
1 duże jajko
400 g mąki pszennej
Kubusiowa chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać sok, wymieszać łyżką. Dodać sól, rozpuszczone masło, jajko, wsypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
2.Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, uformować na kształt owalu o długości ok. 32 cm. Zostawiając ok. 3 cm od brzegu, przeciąć na 3 długie paski. Zapleść warkocz, zlepić końcówki, podwinąć z obu stron pod spód.
3.Przenieść na blachę, zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Wierzch posmarować wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok 20 minut.
Komentarze