Kubusiowa chałka

5 (180 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto drożdżowe bez mleka. Zamiast niego dodałam przecierowy sok pomarańczowo-marchewkowy typu Kubuś. Ciasto pięknie wyrosło, ma cudowny pomarańczowy kolor i smakuje wybornie :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
    1 płaska łyżka cukru
    250 ml soku pomarańczowo-marchewkowego
    szczypta soli
    50 g rozpuszczonego masła
    1 duże jajko
    400 g mąki pszennej

Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Kubusiowa chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać sok, wymieszać łyżką. Dodać sól, rozpuszczone masło, jajko, wsypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • 2. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, uformować na kształt owalu o długości ok. 32 cm. Zostawiając ok. 3 cm od brzegu, przeciąć na 3 długie paski. Zapleść warkocz, zlepić końcówki, podwinąć z obu stron pod spód.
  • 3. Przenieść na blachę, zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Wierzch posmarować wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sok marchewkowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować